| Мъдрост за всеки ден |
| ivoni | Дата: Понеделник, 13.07.2009, 15:28 | Съобщение # 31 |
|
Елф
Група: Проверени
Съобщения: 469
Статус: Офлайн
| АКО Ръдиърд Киплинг (1865 г. - 1936 г.) английски писател ********* Ако запазиш ум, щом полудяват околните и теб винят; повярваш ли, когато се надяват, с невярата си да те заразят; ако търпението си запазиш и на лъжата не отвръщаш ти, ако откажеш да намразиш, без гордост в теб да запламти; ако мечтаеш и не се забравяш и мисленето не превръщаш в цел, и пред Триумф и Крах ти се изправяш еднакво ведър и еднакво смел: и казаното чуеш изкривено от зли уста, без да се разгневиш, и видиш делото си разрушено и се заемеш пак да го строиш; рискуваш ли богатството си цяло и загубата твърдо понесеш, и после пак започнеш отначало, без нито дума ти да споменеш; ако сърце и мускули, и жили напрегнеш ти дори и след смъртта и пак във себе си намериш сили да наредиш: "Преследвайте целта!", и съхраниш духа си сред тълпите, а скромността си в кралския палат, ако ни брат, ни враг не нарани те и ако с мяра всички те ценят: ако секунда ти не пропилееш в мига безпощадно бързотек, благата земни, сине, ще владееш и нещо повече, ще си Човек! Добавлено (13.07.2009, 15:28) --------------------------------------------- Университетски професор задал следния въпрос на своите студенти: “Всичко ли което съществува е създадено от Бога?” Студент смело отвърнал: “Да създадено е от Бога.” “Значи Бог е създал всичко?” “Да сър” – потвърдил отново студента. Професора продължил: “Ако Бог е създал всичко, значи Той е създал и злото, тъй като то така или иначе съществува, така че съгласно принципа, че нашите дела определят нашата същност Бог е зло.” Студента притихнал след този отговор. Професорът бил много доволен от себе си и се похвалил пред студентите, как още веднъж доказал, че вярата в Бога е абсолютен мит. Още един студент вдигнал ръка с молба да зададе въпрос. “Разбира се” – самодоволно отвърнал професора. Студента се изправил и попитал – “Професоре, а студа съществува ли?” “Що за въпрос, разбира се, че съществува! На теб никога ли не е било студено?” Студентите се засмели на въпроса на младежа.А той продължил: Всъщност в съответствие със законите на физиката студ не съществува, това което ние възприемаме за студ е всъщност отсъствие на топлина. Човек или предмет могат да бъдат изучени в съответствие на това дали притежават или предават енергия. Абсолютната нула е абсолютно отсъствие на топлина. Цялата материя става инертна и не може да реагира при тази температура. Студ не съществува, ние сме създали тази дума за да обозначим това, което чувстваме при отсъствието на топлина. Студента продължил: – “Професоре, а тъмнина съществува ли?” “Да, съществува.” Студента отвърнал: – “Отново не сте прав сър. Тъмнината също не съществува. В действителност това е отсъствието на светлина. Можем да изучим светлината, но не и тъмнината. Можем чрез призмата на Нютон да разложим бялата светлина на отделните й цветове и да изучим дължината на вълната на всеки цвят. Вие не можете да измерите тъмнината. Обикновен лъч светлина може да се промъкне в тъмнината и да я просветли. Как може да се измери колко е тъмно дадено пространство? Измерва се количеството светлина нали така? Тъмнината е понятие измислено от хората, за да се опише отсъствието на светлина. Накрая студента попитал отново професора: “Сър, злото съществува ли?” Този път професора отговорил доста по-неуверено: Разбира се, както вече казах виждаме го всеки ден, жестокостта между хората, множеството престъпления и насилие по света. Това са примери за съществуването на злото.” На което студента отвърнал: “Злото не съществува сър само по себе си, това е отсъствието на Бога. Прилича на студа и тъмнината – дума създадена от човека, да обозначи отсъствието на Бог. Той не е създал злото. Злото – това не е вяра или любов, които съществуват както топлината и светлината. Злото – това е резултата от отсъствието на божествената любов у човека. Прилича на студа, който се появява тогава когато няма топлина, или тъмнината, настъпваща при отсъствието на светлина. Професора седнал. Името на младия студент било Алберт Айнщайн.
|
| |
| | |
| Elly | Дата: Сряда, 29.07.2009, 12:01 | Съобщение # 32 |
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 3790
| Най-лесно се помнят от учениците грешките на техните учители!
|
| |
| | |
| ivoni | Дата: Вторник, 11.08.2009, 15:15 | Съобщение # 33 |
|
Елф
| За вашето добро настроение едно клипче как да бъдем щастливи: http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=162
|
| |
| | |
| Elly | Дата: Петък, 18.09.2009, 15:36 | Съобщение # 34 |
Слънчице
Съобщения: 3790
| Какво мислите, че щеше да стане с Мойсей, когато чул Божия глас да му говори от горящия храст, ако сред пътуващите израилтяни е имало психиатри? Можете да размишлявате върху това. Само си представете как племенният психиатър научава, че Мойсей чува гласове, и му дава някаква отвара от корени, която да спре гласовете. Чудя се докъде щеше да доведе това - с положителност не до Обетованата земя. Ричард Бартлет
|
| |
| | |
| chloe | Дата: Неделя, 27.09.2009, 20:12 | Съобщение # 35 |
Слънчице
Съобщения: 3177
| Един човек вървял през пустинята, а до него по пътя му вървял Господ. Но един ден човекът се обърнал назад и погледнал стъпките в пясъка. Спомнил си за всички трудни мигове, които бил изживял, за всяка болка. И тогава видял, че в най-тежките моменти от живота му имало само едни стъпки. Непосилната тежест на страданието ги била отпечатала дори по-дълбоко в пясъка. Тогава човекът разбрал, че точно когато е имал най-голяма нужда от Бог до себе си, Той не е бил до него. Обърнал се човекът към Господ и го попитал: - Защо? Защо ме изостави, когато бях най слаб? Защо не виждам стъпките ти там, където трябваше да бъдеш редом до мен? Тогава Господ му отвърнал: - Там, където не виждаш стъпките ми, не вървях до теб, защото те носех на ръцете си. Тогава ти беше прекалено слаб, за да ходиш сам.
Когато казваш какво мислиш, мисли какво говориш. Мир Вам! Мненията са като задниците. Всички ги имаме, но не винаги е уместно да ги показваме. Ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото с тебе.
|
| |
| | |
| chloe | Дата: Понеделник, 28.09.2009, 13:59 | Съобщение # 36 |
Слънчице
| Приказка за бъчвата Като наближи последният му час, старият баща повика своите петима синове и рече: - Чеда мои, аз вече си отивам.Моят земен път се свърши. Чуйте каква приказка ще ви разкажа, преди да склопя очи. Добре слушайте, защото искам сетне да ми я разтълкувате. Синовете втренчиха очи към баща си. Старият ги изгледа един след друг и почна: - Израснал беше в гората един дъб. Голямо дърво. Желъди като дъжд падаха от яките му клони. Корените му смучеха сок дълбоко от земните недра. Бурята го клатеше, но не можеше нищо да му стори. Веднъж в гората пристигна дървар. Той измери с очи дъба, запретна ръкави, замахна със секирата си и започна да го сече. До вечерта го събори на земята. Окастри му клоните, а дънера откара в дърводелницата си. Наряза го на хубави дъски. През есента в дърводелницата пристигна един бъчвар. Той натовари дъските в каруцата си и ги откара. В работилницата си бъчварят избяла от дъските бъчварски дъги, направи обръчи, дъна и сглоби една голяма бъчва. В тая бъчва всяка есен той наливаше младо, кипящо вино и го продаваше на селяните за сватби, именни дни и помени. Тъй вървеше, докато бъчвата беше здрава.Но не щеш ли, веднъж един от обръчите се скъса и дъгите се раздалечиха. Виното изтече и бъчвата се разсъхна. Докато бъчварят се досети да сложи нов обръч, дъгите се разпадаха. Децата грабнаха обръчите и почнаха да ги търкалят по улицата, а стопанката изгори дъгите и дъната на хубавата бъчва. Изтълкувайте ми сега тази приказка! Замислиха се петимата братя, но никой не можа да отгатне бащината си приказка. Тогава старият баща поклати глава и рече: - Млади сте още, затуй не се досещате. Аз ще ви изтълкувам какво искам да кажа с тая приказка: гората с големите дървета е нашата държава. Яка гора е тя. Нейните дървета растат нагоре. Бъчвата е семейството, дъгите сме ние, обръчите са съгласието, а виното е радостта и честитият живот. Додето има съгласие в семейството, ще има и честит живот. Къща, в която няма съгласие - огън да я гори. Пазете обръчите на бъчвата, чеда мои! Най-старият син се наведе, целуна десницата на стария баща и отвърна: - Благодарим ти, тате, за мъдрия съвет. Няма да го забравим, докато сме живи.
Когато казваш какво мислиш, мисли какво говориш. Мир Вам! Мненията са като задниците. Всички ги имаме, но не винаги е уместно да ги показваме. Ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото с тебе.
|
| |
| | |
| chloe | Дата: Събота, 03.10.2009, 12:21 | Съобщение # 37 |
Слънчице
| Ти си роден със заложби. Ти си роден с доброта и доверие. Ти си роден с идеали и мечти. Ти си роден с величие. Ти си роден с криле. Предназначението ти не е да пълзиш, така че недей. Имаш криле. Научи се да ги използваш и полети. 13 век Маулана Джелаледдин Руми
|
| |
| | |
| ivoni | Дата: Неделя, 04.10.2009, 17:59 | Съобщение # 38 |
|
Елф
| ДЪЩЕРЯТА НА МИЛОСЪРДИЕТО Бог създаде Небето и Земята, и красиви бяха те. Като невеста и младоженец те заживяха щастливо – и зарадва се Всевишният. Но, едно им тежеше – разделени бяха и все не можеха да се стигнат. Далеч бяха един от друг Небесният хляб и водата на Живота. И реши Бог живи твари да създаде – Небето и Земята да радват. Появиха се тогава растенията и животните, и цялата Земя изпълниха – да не е самотно сърцето й. Навсякъде бяха те, пъстри, шарени и гиздави – самотният взор на Небето с живот и радост да изпълнят. Зарадваха се Небето и Земята, и като свои деца растенията и животните приеха. Но и тази радост празнината им не запълни, защото – разделени бяха! И замисли се Бог как Небето и Земята да свърже, и тъгата им да разсее. Реши тогава Вечният да създаде човека – жива стълба между влюбените. Да направи човека син на Небето и Земята. Но дошъл ангелът на Истината и рекъл на Бога : – Господи, не създавай човека! Той твоята Истина ще изкриви и всички на своята воля ще иска да подчини! О, Боже – той ще завладее света! Бог нищо не рекъл, но продължил своята работа. Дошъл тогава при него ангелът на Правдата и му казал: – О, Господи – чуй ме! Не създавай човека, кораво и жестоко ще е сърцето му. Само за едно ще го е грижа – за самия него! О, Боже – та ще подаде ли човекът ръка на страдащите? И този път замълчал Бог, и над човека продължил да работи. Но явил се при него ангелът на Мира и рекъл на Всевишния: – Господи, Боже мой, моля те – не прави човека! Защото насилие дишат ноздрите му и син на раздор е той. О, Боже – той цялата Земя с кръв ще напои! Мрак легнал на Божието лице и отказал се Вечният от своето творчество. Дошла тогава при него, от края на Всемира, дъщерята на Милосърдието. Поклонила се на Бога и рекла : – Отче мой, каквото си намислил – направи го! Велика е Божията промисъл и свещено е за мен твоето желание! Направи човека, а аз ще го науча как се люби и сърцето му с милосърдие ще изпълня! И всички да се откажат от него – аз няма да го оставя! Светнало Лицето на Бога и решил да завърши своето дело – да направи човека по образ и подобие свое! А на дъщерята на Милосърдието рекъл : – Бъди благословена, защото ти ще си спасението на хората! И ще те наричат – Христос! Автор: Радислав Кондаков
|
| |
| | |
| chloe | Дата: Петък, 09.10.2009, 13:58 | Съобщение # 39 |
Слънчице
| В един храм имало зала с хиляда огледала. Един ден едно куче се загубило в храма и попаднало в залата. Изведнъж то се видяло изправено срещу 1000 огледални образа, започнало да ръмжи и да лае по предполагаемите си противници. Те също му се озъбили многократно и отвърнали на лая му. Кучето се разярило още повече. Накрая то се пренапрегнало до такава степен, че умряло. Минало известно време. Един ден друго куче попаднало в същата зала с хиляда огледала. И това куче видяло, че е обградено от хиляда свои двойници. То помахало радостно с опашка и хиляда кучета му отвърнали със същото и се зарадвали с него. Кучето напуснало храма радостно и окуражено. Никой никога няма да го разбере, но ти се запитай дали си по-скоро като първото или като второто куче?
|
| |
| | |
| ivoni | Дата: Събота, 10.10.2009, 18:01 | Съобщение # 40 |
|
Елф
| Всъщност, Всяка Жена е едно малко Дете... Тя обича да се държи детински понякога. Иска мъжът да я обгрижва с най-нежните си ласки, Такива, каквито той би проявил към своето дете. Затова мъжът трябва да я докосва нежно и внимателно, И да внимава, по никакъв начин да не я нарани. Но въпреки детското в нея, всяка жена иска Да бъде вземана под внимание и да бъде изслушвана. Затова, позволявай на Жената да проявява детинство, Но никога не я приемай като дете... Всъщност, Всяка Жена е изключително Силна... Понякога дори е много по-силна от мъжа. Но тя не обича да показва тази своя сила винаги. Иска й се да чувства стабилността на мъжа до себе си. Това й носи спокойствие и увереност. Понякога това, което може и сама да свърши Го оставя и очаква да го направи мъжът. Това я кара да се чувства още повече Жена! А и проверява колко е силата на мъжа до нея. Но, ако Жената е решена да покаже своята сила, Тогава нищо не е в състояние да я спре или откаже. И ако тя си е наумила да направи нещо, Знай, че непременно ще го стори... Всъщност, Всяка Жена е Любима... Винаги носи любовта в себе си. Трудно се разделя със скъпите за нея хора, Трудно обиква, но стори ли го - истински обича! За да се влюби една Жена по този начин, Трябва съзнанието й да приеме това, Което вече е приело сърцето й. Но тя никога не може да бъде накарана Насила да обикне някого. Затова, дори лесно да спечелиш сърцето й, Ако не успееш да извоюваш място в мислите й, Във всеки един момент може да те изостави. Разбира се, има и Жени, които не си тръгват, Въпреки че не обичат мъжа, с когото са. Причината за това е тяхното силно чувство на състрадание, Което те често не успяват да преодолеят... Всъщност, Всяка жена е Сама... Никога не можеш да завоюваш една Жена напълно И тя да бъде твоя изцяло. Тя си има един отделен, нейн си свят, В който винаги е сама. Тя не допуска никой да влезе в него И не съществува ключ, който е в състояние Да отвори вратите на този свят. Самотата е нейното убежище! И всяка Жена сама си решава, Кога ще се спотаи в него И колко време ще остане там. Ако се опиташ насила да я изведеш, Докато тя се крие в своя свят, Рискуваш да я загубиш завинаги... Всъщност, Всяка жена е Умна... Един мъж не може дори да си представи, На какво е способна една Жена. Въображението и възможностите й нямат предел! Но за да ги извади на показ, Трябва да е открила Мъжа на живота си! Тя не пилее нахалост тези свои способности, Пази ги единствено и само за своя Мъж. И ако Ти си успял да се превърнеш в Истинския Мъж на Една Жена, Значи действително си голям късметлия! Защото от този момент нататък, Животът ти никога няма да бъде посредствен... Всъщност, Всяка Жена е Живот! Защото всичко в този живот добива смисъл Само, ако Жената присъства в него! Дори и такива обикновени неща, Като храненето или пиенето на вода... Защото: Водата, която пиеш от ръката на Една Жена И водата, която ти сам си наливаш, Никога не са с един и същи вкус. Ти можеш ли да усетиш разликата? Ако успяваш да я уловиш, Значи ти си истински Щастливец! Ако ли не – за съжаление, ти не Живееш... Източник: http://bg.netlog.com/pantaleevi/blog/blogid=33217
Редактирано от ivoni - Събота, 10.10.2009, 18:21 |
| |
| | |
| chloe | Дата: Четвъртък, 15.10.2009, 13:42 | Съобщение # 41 |
Слънчице
| Искам да ме изслушваш, без да ме съдиш. Искам мнението ти, не съвет. Искам да ми вярваш, без да изискваш. Искам помощта ти, но не и да решаваш вместо мен. Искам грижите ти, но не и да ме обезличаваш. Искам да ме гледаш, без да проектираш твоите неща у мен. Искам прегръдката ти да не ме задушава. Искам да ме окуражаваш, без да ме насилваш. Искам да ме подкрепяш, без да се нагърбваш с мен. Искам да ме защитаваш без лъжи. Искам да си близо, без да ме завземаш. Искам да познаваш моите черти, които най-силно те отвращават. Искам да ги приемеш, без да се опитваш да ги промениш. Искам да знаеш … че днес можеш да разчиташ на мен … Хорхе Букай
|
| |
| | |
| chloe | Дата: Петък, 16.10.2009, 10:06 | Съобщение # 42 |
Слънчице
| Не можеш да откриеш нови океани, ако нямаш куража да изгубиш брега от погледа си.
|
| |
| | |
| chloe | Дата: Неделя, 18.10.2009, 13:13 | Съобщение # 43 |
Слънчице
| Пеперудите и огъня Три пеперуди, долитайки до горяща свещ, започнали да разсъждават за природата на огъня. Първата, приближавайки се до пламъка, се върнала и казала: -Той свети. Втората долетяла по-близо и, когато се върнала, казала: -Той изгаря. Третата, долитайки съвсем близо, влязла в него и не се върнала. Тя научила това, което искала да узнае, но вече не можела да го съобщи. Получилият знание се лишава от възможността да говори за него, затова знаещият мълчи, а говорещият не знае. Персийска притча
|
| |
| | |
| ivoni | Дата: Сряда, 11.11.2009, 14:15 | Съобщение # 44 |
|
Елф
| Притча за Кръстопътя, Дървото и Стареца Беловлас старец срещнах на един кръстопът, веднъж когато за дълго се бях отклонил от пътя си и с много усилия го открих отново. Седеше там той, облечен просто, с дълга бяла коса и наблюдаваше една птичка кацнала на ръката му. Очите му за миг се спряха върху мен, неописуеми очи, ярки и безкрайно живи, преизпълнени с вътрешна светлина, като очите на дете. Запътих се към него с надеждата, че ще може да ме упъти, да ми подскаже накъде продължава моят Път и накъде отива. - Добър да е денят ти човече, косата ти е по-бяла от сняг, ала очите ти са по-живи от тези на дете, не знам името ти и не знам как да се обърна към теб по друг начин. Дълго се лутах из шубраци и пущинаци загубил Пътя, сега съм на кръстопът и не знам накъде да тръгна, страх ме отново да не изгубя Пътя и да се лутам отново с дни, месеци и години под жежкото слънце докато го открия. - Добър да е денят ти, Пътнико, сърцето ти търси, но очите и умът ти са замъглени, затова губиш пътя и се луташ дълго време, затова на всеки кръстопът не знаеш накъде продължава Пътя ти. - Мъдър човек си, и мъдрост пропива словата ти, моля те научи ме как да не губя Пътя от взора си. - Ако търсиш Пътя само с очите си ще се изгубиш, защото той не рядко се простира там където те не виждат дори козя пътека, не винаги пътят който те виждат е този, който ти трябва да следваш. - Но как да следвам Път който дори не се вижда? - На три тояги трябва да се подпираш, техния път трябва да следваш, на където те сочат на там трябва да вървиш. - От къде да намеря тези чудни тояги, мъдри човече, на кое дърво те растат къде да ги търся ? - Търси ги на дървото, което расте в твоето сърце, подхранвано от твоите дела. Дървото що има три имена и три лица. - Кое е дървото що расте в сърцето човешко, и кои са имената му ? - Имената му са Любов, Истина, Мъдрост. - Но нима това дърво расте у всички хора ? - Не, не във всяко сърце е пораснало дърво, но във всяко има от семената му, ако те намерят добра среда и получат добра храна, грижи покълват и се превръщат в кичесто дърво. Ако пък не намерят стоят и чакат, спят. Сърце, в което няма дърво е пусто, пустош, пустиня - жежка и огнена. Притежателят на сърцето е всякога неспокоен, защото няма как да се скрие от изпепеляващите лъчи на слънцето носещо имената Безпокойство, Страх, Ярост... Тези лъчи изпепеляват цялата душа и я превръщат в пустинята Ненавист. Храна за семената, са делата човешки, ако храната е добра то и дървото израства и жежките лъчи само му придават сила и му помагат да избуява, защото то ги поглъща и трансформира в хармония, и плодове Любов, Истина, Мъдрост. Храни твоето дърво добре, грижи се за него и то ще порасне. Короната му ще те пази от жежкото слънце, плодовете му ще те хранят. Три яки негови клона ще преплетеш в едно, от три клона ще си оплетеш опора, жезъл които да те води и да ти показва пътя... Усмихнах се щастлив, защото разбрах думите на Мъдреца, познах го, познах и дървото под което беше седнал. Три клона от дървото откърших и в един жезъл ги сплетох, Любовта, Истината и Мъдростта в едно Учение сбрах, което да ме води и да ми сочи Пътя. Причината поради, която заставах на кръстопът и не знаех на къде да тръгна беше, че слънцето на Страха, Безпокойството и Яростта заслепяваше очите ми. Когато се скрих от него в сянката на дървото пораснало в моето сърце, когато от клоните му си сплетох жезъл видях, че не слънце е това, а огнен страж пазещ кръстопътя, че неговия фалшив заслепяващ блясък е скривал от очите ми Пътя. Истинското слънце бе скрито в очите на стареца Учител, то бе в неговите думи - семена, от които покълваше Дървото на живота.
Редактирано от ivoni - Сряда, 11.11.2009, 14:16 |
| |
| | |
| chloe | Дата: Четвъртък, 10.12.2009, 09:51 | Съобщение # 45 |
Слънчице
| "Ти си такъв, каквото е твоето силно вътрешно желание. Каквото е твоето силно вътрешно желание, такава е и волята ти. Каквато е волята ти, такива са делата ти. Каквито са делата ти, такава е съдбата ти." Брихадараняка Упанишад, ІV,4.5.
|
| |
| |
|