Мъдрост за всеки ден - Страница 20 - Форум
Път към себе си
[ НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ ДА ЧЕТАТ ПЪРВО ТУК · Нови съобщения · Участници · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Страница 20 из 26«1218192021222526»
Форум » Разни » Всичко в живота » Мъдрост за всеки ден
Мъдрост за всеки ден
EtereДата: Четвъртък, 29.12.2011, 13:30 | Съобщение # 286
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 637
Статус: Офлайн
ИЗ "ДЗЕН ПОД КЕДЪРА"

Железничарят Славейко бил прилежен ученик на Учителя Кръстев. Той обичал да слуша притчите му и да пие чай с гроздова. Веднъж обаче се оплакал:
- Уморих се от глупостите на живота! Искам да се преродя в сив котарак и да прекарвам зимите, излегнат на радиатора!
Учителя се засмял:
- Знаеш ли какъв е твоят проблем? Все някой трябва да пали парното!

Учителя Кръстев седял под кедъра и четял книга от един модерен романист. По някое време затворил книгата, оставил я настрана и поклатил глава:
- Този автор е глух за света, защото крещи!

Интелигент дошъл да побеседва с мъдреца. Учителя го поканил:
- Да поговорим за истината, но първо седни... Ето, тук е дъската с пироните, а тук е креслото!
Интелигентът седнал в креслото и кръстосал крака, а Учителя Кръстев се намазал със зехтин, легнал на дъската и обяснил:
- Такъв е тъжният избор на интелигента - удобство или истина!

Мутантът Крум срещнал Учителя Кръстев и го заговорил:
- Учителю, измъчва ме един въпрос!
- Задай го, Круме!
- Защо един иска от Бога мерцедес и го получава, друг иска фризер и го получава, трети иска от Бога да фалират враговете му и те фалират, а аз моля само да заспивам с чиста съвест и не получавам тази милост?
- Круме, ти искаш твърде много от един Бог! - отговорил Учителя.

Съседската девойка Нина казала на Учителя:
- Който ме види, веднага ме харесва! Всички ме обичат!
Учителя Кръстев откъснал круша, подал й я през оградата и я посъветвал:
- Ела да ми се похвалиш, когато те обикне някой конкретен!

Железничарят Славейко и Учителя Кръстев седели на маса под кедъра и пиели чай с гроздова. Когато се почерпили добре, Славейко попитал:
- Учителю, кой е най-добрият човек на света?
Учителя Кръстев извадил една пчела от брадата си и отговорил:
- В наше време най-добрият човек е този, който не прави повече зло, отколкото му е необходимо!

- Най-сигурният начин да станем щастливи е да ударим джакпота на тотото! - тупнал по масата железничарят Славейко.
- Най-сигурният начин да станем щастливи е да получим наследство от Америка! - възразил му мутантът Крум.
- Глупави сте като тикви! - викнал дърводелецът Спас - Най-сигурният начин да станем щастливи е да оберем някоя банка!
- Като ви слушам - погладил брадата си Учителя Кръстев - май ще станем щастливи само случайно!
Източник

chloeДата: Понеделник, 02.01.2012, 14:45 | Съобщение # 287
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 3177
"Онова, което свързва истинското ти семейство не е кръвта, а уважението и радостта от съвместния живот.
Не винаги членовете на едно семейство израстват под един и същи покрив."
Ричард Бах

chloeДата: Понеделник, 02.01.2012, 14:45 | Съобщение # 288
Слънчице
"Ти не си дете на тези хора, които наричаш баща и майка. Ти си им спътница в това ярко пътешествие, пълно с приключения, целта на което е да опознаеш същността на нещата."
Ричард Бах

ivoniДата: Четвъртък, 26.01.2012, 16:34 | Съобщение # 289
Елф
Съобщения: 469
Душата се наслаждава на удобствата, изпитвани от външният „аз“, човекът е толкова
погълнат от тях, че пренебрегва истинния комфорт за душата. Това го заставя да бъде
неудовлетворен от всички преходни удобства, на които може да се наслаждава, но без да разбира
това, той свързва причината за своето недоволство с някакви неудовлетворени желания на своя
живот. Осъществяването на всички земни страсти дава преходно удовлетворение, но поражда
тенденция към по-голямо — в тази борба човек не обръща внимание на удовлетворяването на
душата и е зает постоянно с търсене на земни наслаждения и удобства, лишавайки душата от
нейното истинно блаженство. Истинното наслаждение на душата е в любовта, хармонията и
красотата, резултат от които са мъдростта, тишината и покоят. Колкото по-постоянни стават те,
толкова по-силно е удовлетворението на душата. Ако в своето ежедневие човек изследва всяка
постъпка, отразяваща в душата неприятна картина на самия него и пораждаща мрак и
неудовлетворение, и ако от друга страна съзнателно следи за всяка, мисъл, дума или действие,
пораждащи вътрешна любов, хармония и красота, и за всяко чувство, пораждащо мъдрост, тишина и покой, тогава пътят към хармонията между душата и тялото може да бъде разбран много леко и двата аспекта на живота ще бъдат удовлетворени — както вътрешният, така и външният.

„Космическият език” Хазрат Инаят Хан

EllyДата: Събота, 28.01.2012, 01:52 | Съобщение # 290
Слънчице
Съобщения: 3790
"Да се събличаш и обличаш на свещи са две коренно различни неща. На едното му се вика романтика, а на другото - природно бедствие..."

Госпожа Вещица biggrin

EllyДата: Понеделник, 06.02.2012, 21:47 | Съобщение # 291
Слънчице
Госпожа Вещица пак има попадение biggrin

"Спираш да си задаваш въпроси едва когато отговорите нямат значение."

Мноу вярну!

chloeДата: Вторник, 07.02.2012, 09:59 | Съобщение # 292
Слънчице
Внимавай с мислите, защото те се превръщат в думи.
Внимавай с думите, защото те се превръщат в действия.
Внимавай с действията, защото те се превръщат в навици.
Внимавай с навиците, защото те оформят характера ти.
Внимавай с характера си, защото той определя твоята съдба.
Това, за което мислим. В това се превръщаме.

chloeДата: Вторник, 07.02.2012, 17:02 | Съобщение # 293
Слънчице
Единственото същество, което убива без да има опасност за живота му това е човека!
Единственото същество, което бяга без да го гонят е също човека!

намерих го във Фейсбук, не знам кой го е казал

chloeДата: Петък, 10.02.2012, 19:46 | Съобщение # 294
Слънчице
"Knowledge is Power and Wisdom is knowing how to use it"

EtereДата: Събота, 18.02.2012, 11:12 | Съобщение # 295
Фея
Съобщения: 637
"Онези, които искат май-малко, са най-близо до боговете!"

Сократ

aristokrataДата: Събота, 18.02.2012, 12:16 | Съобщение # 296
Елф
Съобщения: 307
А аз си мисля,че не трябва да спираме да искаме все повече и повече. Винаги трябва да си поставяме цели и след като ги постигнем да си поставим нови и нови. С една приятелка скоро водихме подобен разговор и тя даде много примери за това,че в момента в който решим,че имаме прекалено много от нещо и то ни е предостатъчно - ние го губим.
Мисля,че Сократ не е прав. Ако спрем да искаме ще спрем и да се движим напред.

EllyДата: Събота, 18.02.2012, 13:08 | Съобщение # 297
Слънчице
Мишо, съгласна съм с теб с едно уточнение. Желанията ни е хубаво да бъдат истински, а не от каприз. Не да имаме 5 коли, когато ни трябва 1, другите ще събират прахоляк. Тоест всичко с мярка и баланс.

chloeДата: Петък, 24.02.2012, 19:19 | Съобщение # 298
Слънчице
"Ние минаваме често пъти покрай щастието, без да го видим, без да го погледнем, или ако сме го видели и погледнали - без да го познаем."
"Граф Монте Кристо"
Ал. Дюма

EllyДата: Неделя, 26.02.2012, 21:30 | Съобщение # 299
Слънчице
"Бог не призовава квалифицираните, а квалифицира призованите."

Поговорка

chloeДата: Понеделник, 27.02.2012, 10:05 | Съобщение # 300
Слънчице
Ако има панацея, способна да излекува живота ти, това е любовта към себе си.
Пол Соломон

Форум » Разни » Всичко в живота » Мъдрост за всеки ден
Страница 20 из 26«1218192021222526»
Поиск:

Elly, diorella, ema, bianka, basilios
Copyright MyCorp © 2012 Сделать бесплатный сайт с uCoz