Лиций, мерджан, лициум,императорско плодче - Форум
Път към себе си
[ НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ ДА ЧЕТАТ ПЪРВО ТУК · Нови съобщения · Участници · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Страница 1 из 11
Форум » Разни » Народна медицина, празници и обичаи » Лиций, мерджан, лициум,императорско плодче
Лиций, мерджан, лициум,императорско плодче
chloeДата: Сряда, 11.11.2009, 13:31 | Съобщение # 1
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4746
Статус: Офлайн
Легендата: Било по времето на процъфтяващата династия Танг. Търговци, идващи от Запада, срещнали млада девойка, която ругаела и биела един немощен старец. Те се притекли на помощ, но били изумени от факта, че това е майка, наказваща своя непослушен син. Жената всъщност била на повече от 300 години, а нейният син – на 90 години. Той преждевременно остарял, оглупял, изгубил зрението и жизнените си сили, защото отказвал да приема „магическата“ билка, създадена от природата. Търговците заплатили щедро, за да научат името на билката, наричана по различен начин през различните сезони и даряваща на човека необикновена жизненост и дълголетие.

Научните факти: Лицият (Lycium Barbarum, Lycium Chinense) е източноазиатско растение от семейство Solanacea. Плодовете, познати с китайското име „gouqizi“, или още „императорски плодчета“, са използвани от древността. Съгласно първата съществуваща Китайска медицинска книга, написана 100 г. пр. н. е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове. Химичните анализи доказват наличието на 18 вида аминокиселини, 8 от които са жизненонеобходими, микроелементи – Ca, P, Zn, Fe, Cu, K, Se, Mg, Na, витамини – А, В1, В2, С, а главните активни съставки са полизахариди, бетаин и физалин.
Научните изследвания потвърждават свойствата на лициевите плодове да регулират имунитета и повишават съпротивителните сили, да предпазват от злокачествени заболявания и да забавят процесите на стареене. Плодовете имат благотворно влияние върху черния дроб, като подобряват функцията му и го предпазват от затлъстяване, понижават вредния холестерол, регулират липидите в кръвта и я подхранват, предпазват от атеросклероза. Доказан е положителният им ефект при хронични гастрити и проблеми с храносмилателния тракт, при кожни проблеми, свързани с алергии. Продължителната им употреба подпомага понижаването на кръвната захар и кръвното налягане, подобрява зрението и виждането на тъмно, тонизира бъбреците, повишава потентността.

Състав: Сушени плодове лиций (Lycium Barbarum/Lycium Chinense), екстра качество, екологично чисти плодове от лициевите плантации на провинция Нинся.

Приложение: Поради приятния им вкус плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки.

Препоръчителната дневна доза е 10 g (разделена на два приема сутрин и вечер на гладно) за период от 2-3 месеца.

• При гастрити и за регулиране на храносмилането плодовете се консумират направо.
• За понижаване на кръвната захар и кръвното налягане плодовете се заливат с гореща вода, запарват се и се консумират заедно с водния извлек. Обичайната доза е 10–20 g дневно, разпределени в 3 приема.
• Чаят от лиций и хризантема се препоръчва за подобряване на зрението, а чаят от лиций и китайски лимоник – за пречистване на черния дроб и предпазването му от затлъстяване.
• Особено благоприятно въздействие върху целия организъм има чаят „осем съкровища“, в който лицият се комбинира със зелен чай, фурми, жен-шен, хризантема, плод лунйен и небет шекер.
• Спиртните извлеци на лиция се препоръчват за подобряване на потентността.

• Лициевите плодове се използват за приготвяне на здравословни напитки – 200 g се поставят в 1 л бяло вино или ликьор и след 1 месец се консумира 1-2 пъти дневно по 25 ml, в ликьора може да бъде добавен и небет шекер.
• Друга рецепта включва 30 g лиций, 3 g нарязан жен-шен и 50 g небет шекер за 1 л ликьор, който се оставя да престои 1 месец.
• Силно тонизиращ и ободряващ ефект има напитката, приготвена от гореща кока-кола, парче джинджифил и 10–15 плодчета лиций.

В китайската кухня има голямо разнообразие от рецепти, в които лицият се употребява за приготвянето на много ястия.

Диетолозите препоръчват употребата на лициевите плодове заради приятния вкус, ниската цена и многобройните положителни ефекти върху човешкия организъм – една растителна храна, даряваща активна жизненост.


Когато казваш какво мислиш, мисли какво говориш.
Мир Вам!

Мненията са като задниците. Всички ги имаме, но не винаги е уместно да ги показваме.
Ако спориш с идиот, най-вероятно и той прави същото с тебе.

 
EllyДата: Четвъртък, 26.11.2009, 19:02 | Съобщение # 2
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6138
Статус: Офлайн
Като цяло в нутрицитерапията (лекуване с храна), храните се делят на три вида, според това, колко енергия дават на тялото ни!

1. Биостатични храни. Това са всички храни, претърпели обработка – печене, пържене, варене, сушене, замразяване и прочее. Тази обработка променя химичните връзки между отделните хранителни компоненти в храната, а това означава, че се променя енергийната й стойност за организма. След консумиране на биостатична храна организмът изразходва изключително много от собствената си енергия, за да разгради хранителните частици, т.е. за храносмилането. В края на процеса тялото ни получава енергия, която е по-малко, от тази, която е изразходило за храносмилателните процеси. Т.е. налице е отрицателен енергиен баланс. Затова след похапване ние сме сънливи, нищо не ни се прави, искаме да си полегнем, да поспим, нямаме енергия за работа.

2. Биоактивна храна. Тя представлява цялата гама от сурови зеленчуци и плодове. Те, като правило, не дават енергия на тялото. Но и не консумират толкова много. Затова не можем да живеем само на плодове през целия си живот. Но те създават ензимен комфорт – снабдяват тялото ни с необходимите за живота микроелементи, витамини и минерали.

3. Биогенна храна. Тя дава на организма ни много повече енергия, отколкото той е изразходил, за да я разгради. Това е така, защото тя е просто устроена, изградена от прости химични взаимоотношения, необработена, взета от природата. Няколко храни са биогенни: кърма (бебетата растат само с нея), сурови кълнове и ядки, мед и пчелни продукти, микроводорасли (това са микроскопични водорасли, които дават енергия на най-голямото животно на Земята – китът). Тези храни, тъй като дават енергия на тялото, често се използват за лечение. Всеки знае, че няколко капки кърма могат да излекуват конюнктивит или хрема. Медът и пчелните продукти са в основата на цял вид лечебна практика – апитерапия.

Източник

 
EtereДата: Събота, 12.06.2010, 11:58 | Съобщение # 3
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 642
Статус: Офлайн
МЕРДЖАН - БИЛКАТА НА ДЪЛГОЛЕТИЕТО

* други имена: лиций, лициум, гоу чи дзъ, императорски плодчета
* латинско название: Lycium chinensis, Lycium barbarum L.;
* названия на руски език: дереза, лиций, лициум;
* названия на английски език: wolfberry, lycium, matrimony vine fruit, gou qi zi, desert thorn, squawberry.

Мерджанът е дългогодишен храст с малки червени плодове и жълти бъбрековидни семенца. Плодовете му са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви температурни условия и няма предпочитания към климата и почвата. Среща се и из България в населените места и по планините до 1200 метра надморска височина.
Лечебните свойства на билката са познати в Китай от хилядолетия. Древната медицинска книга "Трактат за билките и техните свойства" ("Яо син лун") отделя специално внимание на мерджана, и пише, че плодовете му "възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите". В друга класическа китайска книга "Билки и хранолечение" ("Шъ ляо бън цао") се казва, че мерджанът "укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие." Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за мерджана. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.
Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменития си труд "Основи на Фармакопедията" ("Бънцао Ганму") от 1578 г. споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от мерджан и почти всички са дълголетници.
Всъщност, мерджанът допринася не само за дълголетие, но често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии са пиели чай от мерджан, за да изглеждат по-млади и по-красиви. Мъжете пък са използвали мерджана за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: "Който отива в командировка далеч от къщи, да не взима мерджан със себе си" - тъй като той е силен афродизиак.
Плодовете на мерджана са богати на различни полезни съставки, от които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др.
В изсушена форма прилича на стафиди с червен цвят. Използва се често като храна в китайската кухня, като се добавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от мерджан се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Прекаленото му използване (повече от 1 шепа на ден) може да предизвика разстройство или силна горещина в тялото.
Плодовете на мерджана притежават топла Ян енергия и сладък вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове.
Според китайската медицина и хранолечение, мерджанът е тоник за кръвта и енергията и лекува следните болести и състояния:
* недостиг на енергия и кръв
* слабо зрение и очни заболявания
* умора, отпадналост
* главоболие
* високо кръвно налягане
* диабет
* висок холестерол в кръвта
* шум в ушите
* неврастения
* хроничен хепатит
* берибери
* анемия
* безсъние
* слаба имунна система
* бъбречна недостатъчност
* импотентност, полово безсилие
* фригидност, стерилитет
* сперматорея
* остеопороза
* атеросклероза
* болки в кръста и коленете
* ракови болести
* преждевременно остаряване

През последните години много китайски и западни учени съобщават, че мерджанът има свойствата да укрепва имунната система на организма, да се справя с преумората, да подобрява зрението, укрепва черния дроб, понижава кръвната захар, регулира кръвното налягане,предпазва и лекува туморни образувания, регулира твърдия алкохол в жлъчката.
Лабораторните изследвания показват, че мерджанът увеличава белите кръвни телца в организма, презпазва клетките от остаряване, стимулира саморегулиращите функции на ДНК и помага на остарелите и болните клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното здраво състояние на клетките.
Японски учени са доказали, че полизахаридите в мерджана спират растежа на раковите клетки и съдържат вещества, които предпазват клетките от мутация. Съдържанието на полизахариди в мерджана варира между 7 и 13%, а общото съдържание на захар - между 22 и 42%.
Мерджанът значително помага при рак на черния дроб. Това е така, защото полизахаридите в мерджана имат способността да понижават окисляването на мазните вещества в клетките на черния дроб. Неслучайно китайските лекари казват, че мерджанът е най-доброто лекарство за тонизиране на бъбреците и черния дроб.

Източник

 
chloeДата: Събота, 12.06.2010, 19:49 | Съобщение # 4
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4746
Статус: Офлайн
вземате си пакетче лиций, броите 12 зрънца/ плодчета и бавно едно по едно си ги сдъвквате-повече не е необходимо
за деца дозата е 7 бр.
инак в чайче също може, но се губи удоволствието wink
 
EllyДата: Събота, 09.07.2011, 17:06 | Съобщение # 5
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6138
Статус: Офлайн
Днес си купих лиций. И дома се заформи спор истински ли съм купила, или фалшименто biggrin Щото аз го купих на 28 лв. килограма, в нета и на пазарите го продават на 50 лв., а в един китайски магазин днес го видях на 68 лв. Много фрапираща разлика и мъжо заради това се съмнява, че може да не съм купила лиций, а нещо друго. Ама лиций си е бре biggrin Те на:

 
EllyДата: Събота, 09.07.2011, 17:19 | Съобщение # 6
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6138
Статус: Офлайн
А, и на всичкото отгоре ми излизат с номера, че винаги искам да съм права biggrin Щото четат книжки и с моите камъни по моята глава. Ми като съм права - права съм бре, ся да се изкривя ли biggrin
 
EtereДата: Събота, 09.07.2011, 18:04 | Съобщение # 7
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 642
Статус: Офлайн
Лициумът е растение, което си има специфични плодчета, които слава богу, няма как да бъдат сбъркани, нито пък да ти пробутат нещо друго вместо лиций.
Това да не са камъни, че да ги фалшифицират... haha

Добавлено (09.07.2011, 20:04)
---------------------------------------------

Quote (Elly)
Днес си купих лиций. И дома се заформи спор истински ли съм купила, или фалшименто. Щото аз го купих на 28 лв. килограма, в нета и на пазарите го продават на 50 лв., а в един китайски магазин днес го видях на 68 лв.

О, Ели, това нищо не е. На мен преди пък, повече от година "едни" се опитаха да го ми пробутат за 50 и кисур лева - да, лициум, но не за килограм, а за опаковка wink
Аз пък се направих на три и половина, че за пръв път го чувам това чудодейно растение, какво остава да им броя 50 лв. за нещо което дори не познавам lol
 
EllyДата: Събота, 09.07.2011, 18:25 | Съобщение # 8
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6138
Статус: Офлайн
biggrin На стар краставичар краставици ще продават, а biggrin
 
chloeДата: Понеделник, 11.07.2011, 07:19 | Съобщение # 9
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4746
Статус: Офлайн
лиций си е:)
 
gojiberryДата: Събота, 16.07.2011, 00:53 | Съобщение # 10
Новичък
Група: Неактивни
Съобщения: 1
Статус: Офлайн
Цената на Лиций/годжи бери/ екстра качество-био е 40-50лв
Незнам как ще приемете моите думи ,защото аз се занимавам с това и нямам намерение да обеждавам никои в правотата си.Само представям информация,а вие преценете!?
Аз предлагам сушени плодове Лиций/годжи бери/ екстра качество-био
100гр-5лв
1000гр -40лв
и 30 сантиметрови растения на Лициум Бярбарум -10лв/бр

---------------------------------------------
/LYCIUM BARBARUM /отгледан без химикали и термични обработки. Лициум Барбарум е уникално растение което коренно се различава от под видовете му, Лициум Чинезе,Мерджан и други, на които плодовете са оцветени в оранжево (на годжи са червени) и плодовете са значително по дребни и имат леко горчив вкус(на годжи са сладки) и се използват в козметичната индустрия. Много китайски пройзводители го отглиждат промишлинно с много химикали и термични обработки с цел по ниска цина,но има и сериозни утвърдени такива,които предлагат качественни лодове на лиций,но тях надали ще ги намерите в амбулантните китайски магазинчета.
Преценете какво бихте си купили от такъв магазин!?
Така ,че винаги може да ви продадат нещо което само изглежда добре.
Аз се паля толкова ,защото Лиция много ми е помогнал на мен,а и на доста хора с които имам личен контакт.
Гадно е да продаваш на хората нещо което не е това което трябва да бъде-все пак го взимат за лек!
Абе те лекарствата фалшифицират!
Жалка история!

Добавлено (16.07.2011, 02:53)
---------------------------------------------
Дозировка за прием на Годжи Бери

Сушените плодове на годжи може да си приемат в сурово състояние като се ядат сушените плодове или се прави чай (запарете дневната доза годжи в 250мл кипяща водата за 5 минути при стайна температура. Пие се водата и се ядат плодовете ).

1.За профилактика и за общо засилване на организма се приемат по 20 бр. плодчета на ден.Препоръчителен прием за 3месеца,за утвърждаване на постигнатите резултати може да се приема по продължителен период от време като се намалява дозата постепенно.По принцип няма проблем да се приема постоянно малки дози 5-10 бр.

2.За атакуване на болестни състояния в по начален стадий се препоръчва следната схема:1-ви месец се приемат по 40 плодчета на ден,2-ри и 3-ти месец се приемат по 30 плодчета на ден, 4-ти,5-ти и 6-ти по 20 плодчета,за утвърждаване на постигнатите резултати може да се продължи като постепенно се намалява дозата.

3.За атакуване на болестни състояния в напреднал стадий се препоръчва следната схема:1-ви ,2-ри и 3-ти месец се приемат по 40 плодчета на ден, 4-ти,5-ти и 6-ти по 35 плодчета, 7-ми,8-ми и 9-ти месец се приемат по30 плодчета на ден,10-ти,11-ти и 12-ти месец по 20 плодчета на ден,за утвърждаване на постигнатите резултати може да се продължи като постепенно се намалява дозата.

Забележка:
Дневните дози може да се раздели на два пъти,сутрин на гладно и вечер преди храна. Като може един път да се яде и един път да се консумира на запарка.
Сушените плодове на Годжи Бери не се мият или накисват те имат влажност 22% ,която е оптимална за консумация.Ако са Ви много твърди може да ги сложите за кратко на водна баня.
Не забравяйте, че Годжи Бери е билка. Необходимо е постоянство, а резултатите идват с времето!Дори да не се усеща в началото видим ефект от приема, Годжи Бери действа благотворно на целия организъм, което му позволява да се бори успешно с болестите.
Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.
 
chloeДата: Събота, 16.07.2011, 06:38 | Съобщение # 11
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4746
Статус: Офлайн
gojiberry, все пак, прочетохте ли Правилата на форума?
Специален бутон имаме горе с голеееми букви е написано Новорегистрираните да четат първо тук.

Та като прочетете правилата, пребройте по колко точки сте в нарушение и си изберете какво да Ви правим
 
Форум » Разни » Народна медицина, празници и обичаи » Лиций, мерджан, лициум,императорско плодче
Страница 1 из 11
Поиск:

Copyright MyCorp © 2014 Сделать бесплатный сайт с uCoz