Празници и обичаи - Форум
Път към себе си
[ НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ ДА ЧЕТАТ ПЪРВО ТУК · Нови съобщения · Участници · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Страница 1 из 11
Форум » Разни » Народна медицина, празници и обичаи » Празници и обичаи
Празници и обичаи
EllyДата: Понеделник, 02.02.2009, 20:20 | Съобщение # 1
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6625
Статус: Офлайн
Трифон Зарезан: Ден на лозаря

По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино. Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод. Затова и след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква - датите на църковните празници се изместват, но народната памет продължава да почита Денят на лозаря - на 14 февруари, въпреки че Свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари.

На празника се извършва ритуално зарязване на лозята. В ранно утро стопанката омесва тесто и изпича хляб. Приготвя пълнена с ориз кокошка. Поставя хляба и гозбата в нова шарена торба и я дава на лозаря заедно с бъклица вино. На лозето всеки стопанин се обръща към слънчевия изгрев и се прекръства три пъти. После отрязва първите три пръчки и полива мястото с червено вино, светена вода и пепел, които пази от трапезата на Бъдни вечер. След това започва зарязването на лозите. А като приключат работата си, мъжете си устройват шумни веселби.

Eтнографите откриват основата на празника в древния култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.
Източник

 
MariseДата: Неделя, 22.02.2009, 09:46 | Съобщение # 2
Новичък
Група: Потребители
Съобщения: 15
Статус: Офлайн
От рано сутринта на 01.02. мъжете се събират при лозята за да извършат ритуалното им зарязване, на обща трапеза избират царя на лозите, съпровождат го до дома му и веселбата продължава и там. Смята се, че царят трябва да се напие за да има берекет през годината. В някой райони Трифонов ден се смята за начало на пролетната оран и затова стопаните закичват впрегатният добитък със здравец и го прекаждат с тамян. По време на този ден се гадае и каква ще е реколтата през тази година. Ако вали сняг реколтата ще е обилна

Добавлено (22.02.2009, 10:58)
---------------------------------------------
КАЛЕНДАРНО-ОБРЕДНИ ПРАЗНИЦИ

30.12 - Андреев ден
04.12 - Варвара
05.12 - Сава
06.12 - Никулден
09.12 - Св.Ана
20.12 - Игнажден
22.12 - Св.Анастасия
24/25.12. Бъдни вечер
25,26,27.12- Коледа
26.12 - Събор на Св. Богородица
27.12 - Стефанов ден
01.12 - Васильов ден, Нова година
02.01 - Св. Силвестър
05.01 - Водокръсти
06.01 - Йорданов ден
07.01 -Иванов ден
08.01 - Бабин ден
16.01 - Южници- верижници
17.01 - Антонов ден
18.01 - Атанасов ден
21.01- Петльов ден или Св. Тимньо
25.01 - Св. Григорий

Добавлено (22.02.2009, 11:28)
---------------------------------------------
01.02 - Трифон Зарезан
02.02 - Зимна Богородица/ Сретение Господне/
03.02 - Симеонов ден
10.02 -Чумин ден/ Св. Харалампий/
11.02 - Власов ден
!4.02 - Ден на лозаря
8 седмици преди Великден - Месни заговезни
7 седмици преди Велик ден - Сирни заговезни
събота след Сирни заговезни - Тодоров ден/ Конски Великден/
01.03 - Баба Марта
09.03 - Св. 40 мъченици/ Младенци
25.03 - Благовещение
една седмица преди Великден/събота/ - Лазаров ден
една седмица преди Велик ден/ неделя/ - Цветница
от 04.04 - до 08.05 - Великден/всяка година е на различна дата/
петъка след Великден - Летен Петковден

Добавлено (22.02.2009, 11:46)
---------------------------------------------
01.05 - Еремия
06.05 - Гергьовден
09.05 - Летен Никулден
12.05 - Герман
21.05 - Св.Константин и Елена
40 дни след Великден - Спасов ден/Възнесение Господне/
50 дни след Великден - Русалска неделя и Св. Дух
11.06 - Св. Вартоломей
24.06 - Еньов ден
29.06 - Петров ден
01.07 - Св. Врач
05.07 - Летен Атанасов ден
08.07 - Прокопий пчелар
15,16,17. 07 - Горешници
20.07 - Илинден
25.07 - Лятна Св.Ана
27.07 - Пантелей пътник
01.08- Св. 7 мъченици/ Св. Макавей/
15.08 - Голяма Богородица/ Успение/
29.08 - Отсичане главата на Йоан Кръстител
01.09 - Симеонов ден
08.09 - Малка Богородица/ Рождество/
14.09 - Кръстов ден
17.09 - Вяра, Надежда, Любов
понеделник преди Петковден - Блага черква
първата събота преди Петковден - Кокоша черква
14.10 - Петковден
26.10 - Димитровден
27.10 - Мишин ден
08.11 - Архангелов ден
11, 12, 13. 11 - Мратенци
24.11 - Св. Екатерина


Това, което не ни убива ни прави по силни!!!
 
EllyДата: Петък, 13.11.2009, 09:13 | Съобщение # 3
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6625
Статус: Офлайн
Да ни е честит петък, 13-и. За мен няма нищо суеверно и лошо в тази дата. Даже на 13-и ми върви. Енергията следва мисълта. Така че каквото мислите, това и получавате. Прекрасен петъчен ден ви желая biggrin

 
EtereДата: Събота, 01.05.2010, 17:04 | Съобщение # 4
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 642
Статус: Офлайн
ПЪРВИ МАЙ - ДЕНЯТ НА ТРУДА
1 май е международен ден на трудещите се, ден на солидарност на работниците от цял свят, боен празник на труда. Решението всяка година на 1 май да се организират демонстрации е взето през юли 1889 г. от Парижкия конгрес на Втори Интернационал. Прието е в памет на работническата стачка в Чикаго на същата дата през 1886 г. с искане за 8-часов работен ден и на кървавия сблъсък между демонстранти и полиция.
През 1890 г. 1 май е отбелязан за първи път като международен празник в Австро-Унгария, Белгия, Германия и много други европейски държави, както и отвъд океана, в САЩ. В България първото му масово и публично празнуване е през 1893 г. в градовете София, Пловдив и Видин. За първи път е обявен за национален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година. Оттогава е традицията да се носят червени ленти. Исканията, които се издигат са за по-добри условия на труд.
Днес новият пролетарий носи друго име - наемен работник. А дали признава 1 май за свой празник? Дали ще екне на площада, както някога, онази песен със строфата: "На сърца ни да олекне, да живей, живей труда?"
Но да го има този празник е хубаво. Не защото трудът е песен, а защото без труд не може да се живее. Трудът осмисля живота, на него дължим всички блага. Те са общочовешки и нямат цвят.
 
ivoniДата: Събота, 11.12.2010, 11:54 | Съобщение # 5
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 644
Статус: Офлайн
Аз попаднах на едно материалче за българските национални ястия и напитки. Реших да ви го предложа. Лично за мен - обожавам бозата, а досега не знаех как се приготвя в домашни условия. Така че - ще си я правя в къщи лично. Ето и текста на статията.

БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ

Много от българските продукти и ястия са известни по света. Нашата кухня и напитки имат свои фенове и сред най-изисканите гастрономи и дегустатори. Българското кисело мляко е индустрия, а Великата червена печена чушка - атракция. Човек, хапнал българска ябълка, разбира защо Ева е била изкусена с този плод.
За съжаление, животът на милиарди хора по земното кълбо преминава, без да са опитали българско вино. Витае мирово незнание, че нашите предци в лицето на обожествения Дионисий са открили виното. Едно откритие, което - без съмнение - далеч надхвърля по значение откритието на колелото и огъня.
За жалост малцина са тези чужденци, които знаят да приготвят оригинални български ястия. Иначе светът щеше да бъде значително по-уютен.
С тази рубрика ще ви предложим рецепти, взети от различни краища на страната. Вашата задача е да ги спазвате точно. Другото е лесно и приятно, защото българска кухня е създадена от земеделски народ. Той не е имал време да се мотае около печката и е умеел да цени продуктите.
Всяко ястие е свързано с мит, вярване или обред. То е част от приказката. Вие имате възможност не само да си разнообразите трапезата, но и да впечатлите гостите си с нещо оригинално, гарнирайки го с мъдър и екзотичен разказ от Балканите.

ТОВА СА НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ НА ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ ФКУСОТИЙКИ

КИСЕЛО МЛЯКО
Българското кисело мляко е оригинален национален продукт. Извън България то е известно под наименованието "югурт". Предполага се, че възникването на българското кисело мляко е свързано с развитото овцевъдство още по времето на траките. Овчарите преработвали големите количества прясно мляко в разнообразни продукти. Някои смятат, че най-добрите майстори на кисело мляко са от Разградския регион. Киселото мляко се получава от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко бива овче, краве, биволско, смесено. Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %. Ето как можете да си приготвите и вие българско кисело мляко по рецептата на майсторите от Разград:

Необходими продукти
* 1 л прясно мляко
* 1 супена лъжица кисело мляко за подквасване.

Начин на приготовление:
Сварете прясното мляко и го охладете до 38 - 40 градуса /трябва да е малко по-топло от ръката ви/.
Отделете 1/4 чаена чаша от него, смесете я с киселото мляко за подквасване и разбъркайте добре. След това отново прибавете получената смес към прясното мляко. Разбъркайте добре, похлупете съда с капак, увийте го във вълнена тъкан с дебелина на одеало и го оставете в топло помещение.
Температурата 38 - 40 градуса трябва да се запази в продължение на три часа, докато се развие млечнокиселата ферментация.
След това полученото кисело мляко се съхранява в хладилник.

БЯЛО СИРЕНЕ
Бялото саламурено сирене е концентрирана млечна храна с различни вкусови и ароматни качества в зависимост от технологията на приготвянето му. Приготвяло се е в домашни условия още от древността. Използва се като предястие или като съставка на безмесни ястия от българската национална кухня. Предлагаме ви рецепта за приготвяне на саламурено овче сирене, което е основна национална храна на българския народ. Може да се консумира самостоятелно или в комбинация с други продукти.

Необходими продукти
* 10 литра прясно овче мляко
* 20 капки мая за сирене /20 ml/
* сол по 200 г на 1 литър вода за саламурата за осоляване, по 120 г на 1 литър вода за саламурата за съхраняване

Начин на приготовление:
Прецедете млякото.
Загрейте го за около 10 минути до температура 70 градуса, като не допускате да заври и след това го охладете до 33 - 34 градуса.
Прибавете маята, разредена с преварена и охладена вода в съотношение 1:10.
Разбъркайте добре млякото и го оставете при същата температура в продължение на 1 час, за да се подсири.
Така приготвеното сирене се изсипва в марля и се прецежда в продължение на 2 часа, за да се отдели суроватката.
Изцеденото сирене поставете в цедилка и го пресовайте с тежести. Нека преседи по този начин поне 6 часа, след което можете да го нарежете на отделни бучки и да го оставите в саламура, за да се осоли.
Саламурата се приготвя от 1 литър вода и 200 г сол. В нея сиренето трябва да преседи поне 24 часа, за да придобие леко солен вкус. След това можете да го подредите в съдовете, в които ще го съхранявате и да го залеете със саламура, приготвена от 120 г сол на 1 литър вода.
Сиренето е готово за консумиране след 60 дни, през които в помещението трябва да се поддържа температура около 10 градуса. След този период можете да го съхранявате в хладилник.

ШОПСКАТА САЛАТА
Едно от големите открития на шопите е Шопската салата. В готов, външен вид, тя е чисто бяла. Такива са и дрехите на шопите. Тя прилича на тях - приятна и лютива.
Това изобретение е древно и макар да не се отбелязва в енциклопедиите, е от фундаментално значение за цивилизацията. То е равно на изобретението на колелото и огъня. Шопската салата е красива, вкусна, сочна, пикантна, ароматна. Тя е като природата - неописуема. Вероятно Шопската салата е предизвикала изобретяването на сухата дестилация, защото е било ясно, че такова хубаво мезе има нужда от хубаво и силно питие. Затова Шопската салата е автентичното мезе за ракията. А Великата ракия (гроздова, сливова, джанкова, ябълкова, кайсиева, праскова и т.н.) е традиционният български аперитив.
Но Шопската салата е чудесно ястие и за всеки въздържател. Тя може да се консумира като единствено ястие, преди ядене, по време на основното блюдо, след ядене или за закуска. С нея се посрещат гости. С нея могат и да се изпратят.
За да приготвите Шопска салата, вие трябва да разполагате задължително с бяло саламурено сирене. Без него тя не може да се получи и вие няма да разберете за какво ви говорим.

БОЗА
Бозата е типично за България и Балканския регион гъсто, слабоалкохолно питие с възсладък или възкисел вкус. Приготвя се от различни брашна (ечемик, овес, царевица, пшеница), но най-качествена и най-вкусна е бозата от просено брашно.
Предлагаме ви описание за приготвяне на боза в домашни условия. Рецептата е за 5 литра.

Необходими продукти
* 5 л вода
* 2 чаши брашно
* 2 чаши захар
* 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваска

Начин на приготвяне:
Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.

ПЛЕТЕНА ПИТА

Необходими продукти
* 1 кг брашно
* 3 яйца
* 1 супена лъжица захар
* 60 г масло
* 1 супена лъжица
* мая
* сол на вкус

Начин на приготвяне:
Сипете брашното в тава и към него прибавете раза в малко вода мая, яйцата (без единия жълтък, с който по-късно ще намажете питата), вода и малко сол.
Замесете тесто и го разделете на три равни части. Разточете три кори, намажете ги с маслото и ги навийте на рула. Сплетете трите рула на плитка и ги навийте на кръг в предварително намазана с масло тава.
Оставете питката на топло да бухне. След това я намажете отгоре с останалия жълтък и я изпечете в умерена фурна.

 
chloeДата: Четвъртък, 13.01.2011, 12:16 | Съобщение # 6
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4900
Статус: Офлайн
Солта

Казват, че където свърши солта, там влизат болестите и раздорите. Солта се слага първа на масата, особено на празничната трапеза.

Три са основните свети храни на една трапеза, според нашия народ: виното, хляба и солта. Те са превъплъщение на Светата троица, чрез която човек се издига и докосва до божественото. Младоженци, новородено, скъп гост се посрещат именно с хляб, сол и вино.

Солта пази от злото, от лоша среща и лоши очи. Поверията казват, че момите и девойките трябва да носят малко сол със себе си от Бъдни вечер.

 
valshebnitcaДата: Събота, 15.08.2015, 20:39 | Съобщение # 7
Звездичка
Група: Потребители
Съобщения: 840
Статус: Офлайн
Възможностите пред Вас са безкрайни. Какво по-добро от това.
Използвайте ги и си подарете една прекрасна вечер. Споделена и
уникална... Любовта не е написана на хартия - хартията може да бъде
изтрита. Нито е гравирана върху камък - камъкът може да бъде строшен. Но
тя е изписана в сърцата и там остава завинаги.. За тази любов няма
време,пространство и измерения. Намерете тази любов,дори и да не я
търсите-идва времето когато тя самата ви намира. И ви халосва по-главата
а вие се чудите какво става..
 Може би не всички знаят какво е посланието на Богинята Майка-чрез розата тя
казва на всяка жена на тоя свят- "Почитам твоята Божественост".
Нека в тази вечер всеки от вас приеме от мен посланието .. "Почитам вашата
Божественост"..почитам божественото начало във всеки на тая Земя,без
значение е дали е жена или мъж. Всяка една душа е зародиш на
безусловната любов! Бъдете Благословени-сега и завинаги! heart emoticon smile emoticon

от нета

Честита Богородица на всички. Поздравявам боговете и богините във вас. heart ..и ви прегръщам на онова място, където всички сме едно цяло. heart


Редактирано от valshebnitca - Събота, 15.08.2015, 20:41
 
Форум » Разни » Народна медицина, празници и обичаи » Празници и обичаи
Страница 1 из 11
Поиск:

Copyright MyCorp © 2016 Сделать бесплатный сайт с uCoz