Вкусно и полезно - Форум
Път към себе си
[ НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ ДА ЧЕТАТ ПЪРВО ТУК · Нови съобщения · Участници · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Страница 1 из 11
Форум » Разни » Умна градина, умна реколта » Вкусно и полезно
Вкусно и полезно
EllyДата: Неделя, 26.10.2008, 13:32 | Съобщение # 1
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6625
Статус: Офлайн
БАЛЬЗАМНЫЙ УКСУС
То - что в магазинах продается как бальзамный уксус - имеет всего пару ингридиентов, не очень вкусный и дорогой. А вот вам рецепт очень вкусного и действительно бальзамного! К тому же это тоже замечательный подарок друзьям и родным на Рождество. Вот как я делаю:
Весной, покупаю мнооого яблочного уксуса у держу его в 2х - 3х огромных бутылях. Далее, собираете все лето травы как для чая из разнотравья, только не сушите, а кладете в уксус понемногу и все лето. Я обычно делаю несколько комбинаций:
Один - ягодный уксус - туда все идет как для чая и туда я добавляю мед.
Другой - с дикими травами, но без ягод, за-то туда кладу чеснок, дикий лук, цветы лука и чеснока и всякие кухонные травы как нарезаную мелко петрушку, сельдерей, розматин и т.п.
Третий уксус - это комбинация первого сладкого в пропорции с чесноком и кухонными травами, однако сюда я еще добавляю острые ингридиенты типа зеленого и черного перца и трав как горный перец, нарезаный корень одуванчика, подорожника и ягоды рябины.
Таким образом 3 таких разных уксосов покрывают самые разнообразные нужды в готовке и каждый напичкан пользой.
Настояные на уксусе ингридиенты - добавляю в салаты - неимоверно вкусно! Особенно лук, чеснок, ягоды и яблоки.... Однако, кору надо выбрать ибо она грубовата.
 
chloeДата: Четвъртък, 13.01.2011, 10:50 | Съобщение # 2
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4900
Статус: Офлайн
Канела
Канелата е не само се ползва за приготвянето на вкусни десерти, но съдържа в себе си голямо количество антиоксиданти, които се борят срещу образуването на тромби в кръвта и срещу твърде високото размножаване на бактерии в тялото.
Новите проучвания показват, че канелата най-вероятно помага за стабилизиране на кръвната захар и понижаването на холестерола.

Люти чушки
Оказва се, че ограничената консумация на люти чушлета е има изключително положителен ефект. Яденето на половин люта чушка всеки ден, ускорява метаболизма и разрежда кръвта. Освен това, лютите чушки са богати на бета-каротен, който в тялото се превръща във витамин А, с цел преборване на инфекциите. Последните проучвания показват, че консумацията им е ползотворна за превенцията на рака на простатата жлеза.


Домати

Веществата, които съдържа домата влизат в битка с бактериите, които причиняват образуването на херпеси. Доказано е, че доматите съдържат много антиоксиданти. Те са най-полезни, когато се консумират сварени. Приемането на половин домат на ден е напълно достатъчно като количество.

Нар
Ако изпивате по чаша сок от нар всеки ден ще намалите вероятността за поява на канцерогенни видове болести. Изследванията показват, че нарът намалява растежа на канцерогенните клетки в простатата с 6 пъти.

Чай

Зеленият чай понижава вероятността от поява на рак и стимулира размножаването на полезната, чревна бактерия. Нещо повече, чаят намалява растежа на бактерия Ешерихия коли и салмонела, а в същото време не вреди на другите чревни бактерии.

Четири чаши на ден, поддържат имунната система.

Гъби
Опитайте гъби шиитаке (Императорска гъба или „Гъба Жен Шен”), майтаке (Грифола Фрондоза) или рейши (Линг Ши). Те съдържат антиоксиданти, предпазващи клетките от анормално нарастване, предпазват от ракови болести. Ако искате да увеличите ефекта им, сварете ги в червено вино.

Джинджифил
Джинджифилът съдържа изключително много здравословни съставки, които са особено ефективни при борбата с раковите болести. Винаги използвайте пресен джинджифил, който е най-вкусен с ястия със соев сос. Използвайте често, но в разумни количества.


Смокини

Смокините балансират нивото на киселинността с помощта на манган, калий, антиоксиданти и затрудняват проникването на патогените в тялото. Четири смокини на седмица спомагат за балансиране на кръвната захар и предпазват от развитие на диабет.

Синя боровинка
Сто грама сини боровинки съдържат повече антиоксиданти отколкото всеки друг плод в същото количество. Сините боровинки ефективно предпазват от всякакви видове болести, като започне от рак, стигайки до сърдечносъдови заболявания. Ако прибавите лимонов сок към пресните боровинки, създавате богата комбинация от витамини.

Сладки картофи
Сладките картофи са една от най-здравословните храни в света.
Те помагат в борбата с вредните ефекти от пасивното пушене, диабет, подсилват имунната система, предпазва от заболявания на черния дроб, Алцхаймер, Паркинсон, ракови и сърдечни.

Редактирано от chloe - Четвъртък, 13.01.2011, 10:50
 
chloeДата: Четвъртък, 13.01.2011, 10:51 | Съобщение # 3
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4900
Статус: Офлайн
...Бай Мангал пие кафета със канела...
и аз така tongue
 
EllyДата: Сряда, 21.11.2012, 15:30 | Съобщение # 4
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6625
Статус: Офлайн
Случайно открих сайта на Магдалена Малеева (тенисистката), за която съм чела, че се храни здравословно и трудно намирала необходимите храни. Оказва се, че по този повод през 2006 г. е открила своя фирма предимно за млечни произведения, която работи с малки семейни компании за доставка на мляко. Освен това правят мед, рачел и шоколад. Все още не съм ги видяла по магазините, макар че пише, че ги има в големите хранителни вериги. Със сигурност цената на продуктите е по-висока, но пък ако е качествено, определено си заслужава... Изчетете сайта и блога. На мен ми харесаха. smile

Маги си спомня: „Започнахме Harmonica преди всичко заради себе си. Имахме нужда да преоткрием забравения вкус на истинското кисело мляко, бялото саламурено сирене, традиционния кашкавал. Искахме нашите деца да се хранят с най-полезната и вкусна храна, такава, каквато се е правила тук през вековете. Искахме да сме сигурни, че в нея има само чисти и полезни съставки.“

Хармоника
 
dipeboДата: Сряда, 21.11.2012, 18:40 | Съобщение # 5
Звездичка
Група: Потребители
Съобщения: 1142
Статус: Офлайн
Някои адреси на магазини

http://biomag.bg/magazini/
 
chloeДата: Четвъртък, 11.04.2013, 11:32 | Съобщение # 6
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4900
Статус: Офлайн
хлебен квас
 
EllyДата: Вторник, 06.08.2013, 21:55 | Съобщение # 7
Слънчице
Група: Администратори
Съобщения: 6625
Статус: Офлайн
Постът е преместен тук
 
chloeДата: Петък, 11.07.2014, 11:22 | Съобщение # 8
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 4900
Статус: Офлайн
Что ВЫ кушали сегодня?
НАПОМИНАЛОЧКА!7 продуктов, которые очищают организм лучше, чем любые лекарства1. Красная свекла
Это "чистильщик" организма №1. Во-первых, она содержит клетчатку , фосфор, медь, витамин С и ряд органических кислот, которые улучшают "движение" еды и уничтожает "плохие" гнилостные бактерии в кишечнике. Во-вторых, в ее состав входит липотропное вещество "бетаин", которое заставлять печень лучше избавляться от токсинов. А, в-третьих, свекла способствует омоложению организма за счет фолиевой кислоты (создается больше новых клеток) и кварца (улучшается состояние кожи, волос и ногтей).
Как употреблять: варенную, с борщом, в салате, в виде отвара или сока.2. Белокачанная капуста
Она содержит большое количество пищевых волокон, которые помогают "связывать" тяжелые металлы и токсины, а затем выводить их из кишечника. Кроме того, она богата органическими кислотами, которые улучшают пищеварение и нормализуют микрофлору органов пищеварения. Но и это еще не все. В капусте содержится очень редкий витамин U. Он "обезвреживает" опасные химические вещества, участвует в синтезе витаминов и даже заживляет язвы.
Как употреблять: свежую, квашенную, в виде сока.
3. Чеснок
В одном зубчике чеснока содержится более (!!!) 400 полезных компонентов. Они снижают уровень "плохого" холестерина в крови и прочищают сосуды, убивают клетки мультиформной глиобластомы (причина рака мозга), уничтожают дифтерийную, туберкулезную палочку и хеликобактер (причина язвы желудка), "выводят" глистов и т.д.
Как употреблять: свежим, в молотом виде.
4. Репчатый лук
Его главная ценность - фитонциды, которые содержатся в эфирных маслах. Эти вещества всего за несколько секунд способны убить многие бактерии и грибки. Кроме того, лук улучшает пищеварение, усвоение питательных веществ и даже аппетит. А большое количество серы позволяет эффективно обезвреживать и удалять "все вредное".
Как употреблять: свежим, в салате, в виде спиртовой настойки и косметической маски (от прыщей и угрей).
5. Яблоки
Благодаря пектину и клетчатке, яблоки нормализуют работу всей пищеварительной системы - "связывают" шлаки и токсины, улучшают аппетит, стимулируют выработку желудочного сока, избавляют от запоров и т.д. Кроме того, яблоки убивают возбудителей дизентерии, золотистого стафилококка, протея, вирусов гриппа А.
Как употреблять: в свежем виде со шкуркой, в виде сока и тертой "кашицы", в виде отвара.
6. Авокадо
К сожалению, свойства этого "южного" фрукта почти не известны широкой публике. Хотя. Авокадо содержит замечательное вещество "глютатион", который блокирует около 40 различных канцерогенов, "разгружая" печень. Кроме того, он нормализует уровень холестерина в крови, улучшает пищеварение, снабжает ткани кислородом и т.д.
Как употреблять: свежим, в виде сухофрукта или "масла".
7. Клюква
Это, пожалуй, один из самых мощных "природных" антибиотиков и противовирусных средств, который эффективно очищают мочевой пузырь и мочевыводящие пути от вредных бактерий. Не менее важно и то, что клюква "борется" с образованием и развитием раковых клеток, а также с появлением тромбов и бляшек в сосудах. 
ВАРЕНЬЕ ТОЛЬКО ЗИМОЙ!
Вообще то её можно прсто заморозить и потом отморозить и есть зимой.
Как употреблять: свежей, в виде морса и сока, в виде варенья.
Астрология, Медицина
 
ivoniДата: Четвъртък, 01.10.2015, 21:51 | Съобщение # 9
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 644
Статус: Офлайн
Бамята е чудесна добавка за един вкусен, ароматен и здравословен ...

Бамята е пихтиесто растение което съдържа хлъзгава, лепкава субстанция при рязане. Това вещество й придава плътност. Младите шушулки на бамята са покрити с тънък мъх, който трябва да се премахне преди готвенето й. Това става посредством измиване и така нареченото „разтрива“ със сол и оцет.

Бамята се препоръчва, като много... полезна и здравословна храна. Независимо дали е нарязана на ситно за супа, задушена със зеленчуци или добавена към ястие, бамята е необходимият зеленчук за чувствителен стомах. Бамята има ниско съдържание на калории - 100 г. от зеленчука съдържат само около 30 калории. Освен това в бамята няма наличие на наситени мазнини и холестерол, което е полезно за сърдечносъдовата система.

Растението е богат източник на фибри, витамини и минерали - желязо, калций, манган и магнезий. Бамята съдържа и витамини Е и С, които са полезни за поддържането на имунитета и предпазват организма от вредните свободни радикали. Бамята е полезна при лечението на заболявания на стомаха и червата поради многото слизести вещества в състава й. Тя се включва в диетите за отслабване, заради свойството й да ускорява метаболизма.
Прикачен файл: 9573265.jpg(208Kb)
 
ivoniДата: Четвъртък, 01.10.2015, 21:54 | Съобщение # 10
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 644
Статус: Офлайн

Шоколадът съдържа серотонин-хормона на щастието и повлиява върху нивата на мозъчните ендорфини - химикалите, които са тясно свързани с доброто ни настроение.
„Хормонът на щастието” действа релаксиращо и намалява задръжките. Шоколадът въздейства положително върху сърцето и предпазва от запушване на кръвоносните съдове, повишава усещането за щастие и удовлетворението от живота.
Прикачен файл: 1177931.jpg(95Kb)
 
ivoniДата: Четвъртък, 01.10.2015, 22:32 | Съобщение # 11
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 644
Статус: Офлайн
Есенните храни и техните здравословни ползи...



Според източната философия през есента е препоръчително да изберете комбинация от храни със сладъко-кисъл вкус, защото те стимулират енергията „Ин“. Сред тях са киселите плодове, оризът, сусамът и млечните продукти.

Леко киселите ябълки подпомагат образуването на течностите в организма, овлажняват белите дробове, отстраняват безпокойството и подоб...ряват апетита.

Гроздето подпомага храносмилането, укрепва организма, възстановява кръвта и стимулира работата на сърцето.

Подправките като червен пипер, пащърнак и канела, подобряват храносмилането, премахват газовете в корема, убиват бактериите и вирусите, повишават тонуса и зареждат с енергия.

Чесън важно природно лекарство, съдържащо алицин – химикал, който бори вируси и бактерии. Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта и предпазва от рак.

Тиквата също е много важен есенен антиоксидант, съдържащ бета-каротен, витамин С и фолиева киселина. Тиквените семки пък са богати на цинк и омега-3 мастни киселини.

Червените боровинки – вкусни, сочни и здравословни. Нискокалорични, богати на антиоксиданти, които укрепват сърцето. Предпазват от стомашно-чревни заболявания и инфекции.

Други подходящи храни през есента са бананите, червеното цвекло, ечемикът, грахът, яйцата, сиренето, бобът, телешкото, свинското и патешкото месо. Също така и всички плодове и зеленчуци, които зреят по това време на нашите географски ширини.
Прикачен файл: 4885323.jpg(180Kb) · 2552508.jpg(259Kb)


Редактирано от ivoni - Четвъртък, 01.10.2015, 22:35
 
ivoniДата: Четвъртък, 01.10.2015, 22:36 | Съобщение # 12
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 644
Статус: Офлайн


Един от символите на есента е Дюлята. Тя още е известна и като „Сидонска ябълка“ (от името на град Сидон, намиращ се на остров Крит). В древна Атина Солон – един от седемте гръцки мъдреци въвел закон, според който всяка новобрачна двойка трябва да изяжда по-една дюля в деня на сватбата, защото този плод се възприемал, като символ на щастлив семеен живот.

Дюлята е богата на захари, органични кисе...лини, пектин, слузести вещества, целулоза, витамини и минерали. Плодът съдържа и етерични масла, на които се дължи специфичният му траен и силно изразен аромат. Пектиновите вещества имат желиращо действие, което го прави ценен помощник при приготвянето на различни сладка и мусове. Стипчивият вкус на плода се дължи на богатото съдържание на дъбилни и пектинови вещества.

В натурален вид и като отвара се прилага при стомашни разстройства. Извлек от дюлеви семена е добро омекотяващо и противовъзпалително средство и се използва при гастрити и гастроентероколити. Външно се прилага за компреси при възпаление на очите и клепачите, за гаргара при ангина и при изгаряния.

Българската народна медицина препоръчва семената на плодът при кашлица, бронхит, задух и язва. Може да се използват, като компреси при изгаряния, напукани устни и кожни възпаления. Дюлята оказва благоприятно въздействие върху психиката, укрепва сърцето, черния дроб и отстранява лошия дъх в устата. Тя действа добре при сърцебиене и махмурлук.
Прикачен файл: 4293059.jpg(70Kb)
 
ivoniДата: Вторник, 03.11.2015, 07:05 | Съобщение # 13
Фея
Група: Проверени
Съобщения: 644
Статус: Офлайн
95-годишният пчелар бай Георги: Опитайте моята рецепта и ако ви хване болест, ми се обадете!

 Източник

Ето точните продукти за тази уникална рецепта за здраве, както и самият прием.Вземете един килограм пчелен мед, 200 грама пчелен прашец и един килограм лимони. Изстискайте лимоните и със сока им полейте пчелния прашец, за да може да го разтвори. След това прашецът и сокът от лимоните се разбъркват много хубаво в меда.Готовата вече смес се оставя да престои на тъмно и прохладно място за 24 часа, а когато преминат, към нея се прибавя и 250 грама сусамов тахан. Отново сместта се разбърква добре, за да се получи изцяло хомогенна смес.Бай Георги Тодоров уточнява, че ако човек желае, спокойно може да прибави към тази смес и две пакетчета канела. Той я приема без нея, но канелата също има своите невероятни ползи за здравето – зависи дали на човек му понася.Самата процедура по приема на уникалното лекарство за здраве на пчеларя бай Георги Тодоров е следната – в чаша хладка вода всяка сутрин и всяка вечер се разбърква добре една лъжица от вълшебната пчелна смес (супена), плюс една лъжица чист ябълков оцет.Всичко това се изпива около един час преди хранене. Добре е тази лечебна смес да я приемаме поне месец-два, особено през зимния сезон, за да се спасим категорично от вирусите и грипа, които вече ни атакуват.

***

В коментарите споделят, че "това цери високото кръвно, тонизира невероятно, но ако сложите канела и ванилия и ако някой се осмели да сипне и малко сок от целина" става афродизиак, за което лично аз не се съмнявам.
Прикачен файл: 6028654.jpg(36Kb)
 
Форум » Разни » Умна градина, умна реколта » Вкусно и полезно
Страница 1 из 11
Поиск:

Copyright MyCorp © 2016 Сделать бесплатный сайт с uCoz