Охлюви - Умна градина, умна реколта - Разни - Форум
Път към себе си
[ НОВОРЕГИСТРИРАНИТЕ ДА ЧЕТАТ ПЪРВО ТУК · Нови съобщения · Участници · Правила на форума · Търсене · RSS ]
Страница 1 из 11
Форум » Разни » Умна градина, умна реколта » Охлюви
Охлюви
chloeДата: Четвъртък, 26.05.2011, 16:48 | Съобщение # 1
Слънчице
Група: Модератори
Съобщения: 2514
Статус: Офлайн
Охлювите живеят из тревите и храстите и през деня почти не са активни. Причината е, че при движение изпускат слюнка и при силно слънце това може да доведе до изсушаването им и смърт. Затова хитреците изпълзяват при спускането на вечерта или през дъждовните дни. Тогава нападат салати, катерят се по колчетата на домати и нахапват всичко живо, дето не е иглолистно. После иди го яж - нападнатите от охлювите зеленчуци изглеждат крайно неапетитно.

Борбата с тях е жестока и трябва да започне още от зимата. Охлювите изкарват студения сезон, скрити в почвата. Ако тя предварително бъде прекопана на едро, студът ще проникне по-надълбоко и така много от тях ще загинат от ниските температури.
При пролетното засяване на семена на зеленчуци и цветя попитайте в магазина дали няма от устойчивите на охлюви растения. Да, на пазара вече се предлагат такива, те са специално обработени. Разбира се, стопроцентова гаранция няма, но все пак не е излишно и да проверите.

Обработката на земята
преди засяване също е задължителна. Прекопайте градината, като се стараете земята да е рохка и на фини буци. При тази дейност има голяма вероятност част от устоялите на студа охлюви да се разделят с живота. Внимавайте да не остават едри буци пръст - в тях охлювите снасят новите яйца.
При избора на място за лехи предпочитайте слънчевите места. Охлювите избягват да ходят на слънце. Поливайте ги сутрин, и то обилно. Ако оставите поливането за вечерта, водата ще привлече охлювите и на сутринта ще откриете салатата си пооръфана.
Поставете в градината малки дъски, за да могат гадините да се скрият под тях. Тъмнината и влагата ще ги привлече, така че тия летви представляват своеобразен капан за тях. След това с един удар ще успеете да унищожите повечко.
Достатъчно сигурна защита предлагат т. нар. огради срещу охлюви. Просто оградете лехите с метални плоскости, високи 10-15 см. Гладката повърхност се оказва огромно препятствие за охлювите, те се пързалят по нея и не могат да минат от другата страна. Някои градинари поставят дървени преградки, които са по-евтини, по-красиви, пасват на целия изглед в градината, но не са ефективни. Охлювите успяват да ги преминат, залавяйки се и на най-малките чепчета по тях.

Ако не искате да замърсявате зеленчуците си с химически препарати, изберете естествения начин на борба с охлювите - пуснете в градината таралеж. Той обича да похапва охлюви, и то сурови. Таралежът не изисква особени грижи. Направете му леговище от съчки, трева и листа, той ще е доволен, че си има квартира. За прехраната ще се помъчи сам, а вие ще се отървете от охлювите.

И костенурка би свършила същата работа. Естествените врагове на охлювите са още патицата, къртицата, жабите и косерите, но това вече е твърде сложно за завъждане, пък и не е особено приятно из доматите да подскачат ококорени жаби.

Екстракти, съдържащи се в мъха, също не са сред любимите на охлювите. Продават се препарати, които съдържат такива мъхови екстракти. Достатъчно е да напръскате с тях лехите и охлювите ще ги избягват. Може да се избере и по-лесен вариант - да разпръснете накъсан мъх на мястото, където отглеждате зеленчуци или цветя. Или да натопите изсъхнал мъх във вода и после да полеете с нея.

В магазините продават и отрова срещу охлюви. Тя е напълно безвредна за растенията и другите животни, но все пак си е отрова.

Ако нищо от гореизброените методи не помогне, ето и последната хитрост. В градината закопавате кофа, пълна с бира.
Силната бирена миризма привлича охлювите, те допълзяват до края на кофата, понечват да пият, но падат в течността и се давят. Само че и тук има опасност - миризмата привлича не само охлювите от вашата градина, но и тези от съседната. Така че унищожавайки собствените си гадини, ще се напълните с тия на съседа. Освен това препоръчително е тази уловка да се прави през пролетта, тъй като тогава охлювите са все още гладни и през глава ще хукнат към бирата. В летните месеци запазете бирата за себе си.
Вергиния Здравкова

Zmeii_ZahariДата: Четвъртък, 26.05.2011, 19:40 | Съобщение # 2
Стремящ се
Група: Проверени
Съобщения: 87
Ежко-бежко за мен е най-добър вариант. Прекрасен домашен любимец е, лесно се отглежда, лесно се и социализира, може да се държи в ръка, танцува много смешно при определени условия tongue

Иначе охлювите имат и друг лек - мургавелковци минават с прахосмукачките и без да са канени, особено ако наблизо има пункт за изкупуване...

chloeДата: Петък, 27.05.2011, 08:59 | Съобщение # 3
Слънчице
Съобщения: 2514
и аз съм за ежче, рогатите ми изядоха и салатките и гергините и раличките!
сега са нападнали къдравите макове и познай като ги обхване абстиненцията след като мака свърши...(а той много - и червен и лилав и виолетов)

valshebnitcaДата: Петък, 27.05.2011, 11:19 | Съобщение # 4
Опитен
Група: Потребители
Съобщения: 249
Честно казано при мен се спират най– вече на калията. Снощи я пръсках с метлата с един препарат..ако не стане, ще пусна кокошките на лов в градината. tongue tongue tongue Направило ми е впечатление, че охлювите пребивават най– вече във голяма трева или цветя със огромни дълги листа като магарешки кремък , хортензия. ...При нас има повече плушкови, а те и за кокошките не стават. tongue Това, което е по моите сили е, да махам максимално тревата във и около градината...иначе при нас има и къртове и жаби...и охлюви... tongue Благодаря за статията, Детелинка.Все нещо ще свърши работа.

emaДата: Петък, 27.05.2011, 12:08 | Съобщение # 5
Елф
Група: Проверени
Съобщения: 308
Aз пък ви завиждам, благородно де biggrin - и за растенията, и за животните и за охлювите..., аз имам само една саксия с декоративна детелина и толкова - място за друго нямам sad

NikolayApostolovДата: Четвъртък, 23.06.2011, 17:45 | Съобщение # 6
Новичък
Група: Потребители
Съобщения: 2
Здравейте! Аз съм нов тук, попаднах търсейки информация за коприва, но ако ми позволите ще споделя моя опит с охлювите, събирам си дървесната пепел от камината зимно време и пролетно време ръся около разсадената салата и всичко апетитно за охлювите със събраната пепел. Върши работа, само трябва да се подновява след дъжд.

EllyДата: Петък, 24.06.2011, 23:30 | Съобщение # 7
Слънчице
Съобщения: 3266
NikolayApostolov, благодаря smile

Форум » Разни » Умна градина, умна реколта » Охлюви
Страница 1 из 11
Поиск:

attraction, Elly, chloe, Etere, ani4ka, ema, Миро, iskra, phantasm, bianka, aristokrata, SergeyL, Аnna, gabi, violeta2603
Copyright MyCorp © 2012 Сделать бесплатный сайт с uCoz